Presentació del llibre “Passió per la Setmana Santa” de Fra Valentí Serra de Manresa

Dissabte dia 25 de març a les 17 hores, Armats de Mataró a celebrat a la capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria de Mataró la presentació del llibre sobre festes i tradicions escrit per Fra Valentí Serra de Manresa, monjo caputxí. 

Entre el públic assistent, hi eren representants de confraries de Mataró com el President de la Confraria de l’Oració del Senyor a l’Hort de Mataró el Sr. Joaquim López i Cos de Portants del Sant Crist de la Bona Mort de Mataró representat per el Sr Ferran Laban, socis/sòcies d’Armats de Mataró, membres del Consell Pastoral de la Basílica.

Cal destacar també la representació de l’Ajuntament de Mataró mitjançant la Regidora Adjunta de Cultura Sra. Maria Josep Pérez Carrasco i el actual Administrador Mossèn Alex Marzo en representació de la Basílica de Santa Maria de Mataró que acollia l’acte.

En la taula de ponència acompanyant el ponent i escriptor Fra Valentí Serra i Fornell s’ha comptat amb la presencia del President d’Armats de Mataró Sr. Joaquim Valls, el President de la Federació Catalana de Passions el Sr. Jordi Carapuig Barberà i el Director de Edicions Morera Sr. Norbert Tomàs.

El llibre que s’ha presentat recull l’inici de la Setmana Santa remuntant-se des del temps romà, com posteriorment es va passar a les representacions dramatitzades, l’impuls de les relíquies i les que es conserven actualment, així com altres elements de costums i tradicions com és la dimensió culinària i altres com “la Passío”, les litúrgies així com les processons i expressions populars de fe. Un recull que fa reflexionar sobre l’amplia dimensió de facetes que avui encara son habituals i popular en la vida diària d’aquesta societat 

 

Fra Valentí Serra de Manresa és frare caputxí doctorat en Història a la Universitat de Barcelona. Ha estat Col·laborador científic de la Facultat de Teologia de Catalunya, formant part, alhora, del Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona, redactor de la revista de crítica bibliogràfica Índice Histórico Español editada pel “Centro de Estudios Históricos Internacionales”. Des de l’any 1987 és l’arxiver provincial dels caputxins i director de la Biblioteca Hispano-Caputxina. És corresponsal a Barcelona de la Revue d’Histoire Ecclésiastique (Universitat de Lovaina) i membre del consell de redacció de la revista Analecta Sacra Tarraconensia (Balmesiana). Col·labora assíduament amb el setmanari Catalunya Cristiana ien la redacció del popular Calendari de l’Ermità Fra Ramon dels Pirineus. Hi té també la secció Cuina de convent al periòdic El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià i té el programa Remeis de l’Ermità a l’emissora Fes ta Festa. Ha investigat amb metodologia crítica la història institucional dels framenors caputxins de Catalunya des de l’adveniment borbònic i la de les clarisses-caputxines des de la seva fundació a casa nostra fins a l’esclat de la Guerra Civil  i fins al final de la Guerra civil espanyola .

També ha estudiat l’evolució del laïcat franciscà vinculat als caputxins en el període contemporani i la història missionera dels caputxins catalans a ultramar; recerques que ocupen nou volums de la Col·lectània Sant Pacià que edita la Facultat de Teologia de Catalunya. Actualment investiga l’aportació dels caputxins catalans a la tradició popular i religiosa de Catalunya: el pessebrisme, i les devocions populars; la cuina conventual, l’apicultura popular i les herbes remeieres; l’horticultura i jardineria dels frares.

La seva presencia a omplert de carisma la barroca Capella de la Mare de Deu dels Dolors i amb les seves explicacions a tramés la curiositat de saber més llegint aquest llibre, al acabar les persones que l’hem adquirit hem pogut gaudir de la seva dedicatòria personalitzada. El llibre es pot seguir adquirint posant-vos en contacte amb Armats de Mataró.La pàgina web d'Armats de Mataró utilitza cookies pròpies i de tercers per facilitar la navegació per a la pàgina web, així com emmagatzema les prèvies seleccionades per l'usuari durant la seva navegació. No utilitzem cookies per emmagatzemar o tractar dades de caràcter personal. Premi acceptar si considera seguir navegant. Més informació

Los ajustes de cookies en esta web están configurados para «permitir las cookies» y ofrecerte la mejor experiencia de navegación posible. Si sigues usando esta web sin cambiar tus ajustes de cookies o haces clic en «Aceptar», estarás dando tu consentimiento a esto.

Cerrar