Es la narració del període de la vida de Jesús de Natzaret que va passar entre el Sant Sopar i la seva mort i enterrament, s’utilitzen els evangelis, en quatre versions acceptades com a canòniques que son del Nou Testament (de Marc i Mateu, de Lluc i de Joan), n'existeixen d'altres que integren tot un grup entre els evangelis apòcrifs .
A la Setmana Santa es rememora tota la passió i el símbol bàsic del cristianisme actual, i el Via Crucis és l'acte de rememorar cada escena de la passió mentre es prega.
Les representacions de la Passió son extens i permeten múltiples aproximacions, des de la teologia a l'antropologia cultural fins a la filologia, tot passant per la dramatúrgia i tendeixen a un format fàcil d’identificar per arribar a tota mena de públic religiós, turístic i teatral. La importància donada a aquests fets fa que la passió ocupi un lloc fonamental dins de l'art religiós.
Amb independència de les causes personals de cadascun, es un esdeveniment tant necessari i important per l’entitat com el Maniple i permet que moltes persones que formen part de l’associació que per condicions varies no poden formar part del Maniple puguin participar-hi . Es l’esdeveniment anual que més massa social mou al mateix temps, incloent-hi voluntaris i col·laboradors extens a l’entitat . La seva historia inicial es remunta a l’any 1983 on es va fer la primera representació per motius molt especials i puntuals tal i com es detalla en el llibre publicat “ Historia Armats de Mataró 1705-2017”.
Totes les persones que hi participen es mereixen el mateix respecte i reconeixement, encara que si que es cert que uns tenen alguns papers o càrrecs amb més responsabilitats que d’altres. Per això s’agreix a tothom la seva implicació sense posar el nom de ningú per davant d’altres en totes les edicions des de 1983.
Si es vol formar part d’aquesta representació, es pot contactar amb l'entitat.
La Passió de Mataró actualment s’anomena “La Passió, Últims dies de Jesús” , els texts segons els Evangelis de Sant Mateo van ser compilats per Antoni Codina March i posteriorment s’han anat ajustant i variant al llarg del temps per necessitats de direcció, en un inici eren 21 quadres amb 4 hores de duració fins als 11 quadres actuals.
Actualment, desprès de múltiples variacions en durada, format i llocs , es una representació teatral que detalla els últims dies de Jesús en un format molt proper al públic, en directe i totalment amateur amb una durada aproximada de 90 minuts per representació . Es sol portar a terme el divendres i dissabte de la setmana de Dijous de Rams en el espai cedit per la Basílica de Santa Maria de Mataró que es “L’Hort del Rector”. S’ha representat amb espectadors ininterrompudament des de l’inici excepte l’any 2020 que per motius de restriccions sanitàries es va suspendre i l’any 2021 que seguint per les mateixes restriccions es va gravar en format digital.
Es poden aconseguir entrades a preus populars en Codetickets i el Departament de Cultura de Mataró. també es poden demanar a l'entitat utilitzant el Contacte .